Hotel Lopesan Costa Meloneras Golfen Gran CanariaTerwijl de wind en regen in Nederland vrij spel hadden, kozen wij dit jaar voor onze studiereis naar de zon zekere bestemming Gran Canaria. Dit Spaanse eiland is het grootste eiland van de Canarische Eilanden en ligt op ca. 4 uur vliegen vanaf Nederland. Als eindbestemming hebben wij het zuiden van Gran Canaria opgezocht namelijk de Costa Meloneras. Deze Costa is goed aan de weg aan het timmeren door de aanwezigheid van een groot congrescentrum, een groot aantal 4- en 5-sterren hotels in combinatie met top golfbanen op max. 15 minuten rijafstand.

Met een aangename temperatuur (22-25 graden), veel zon, af en toe een lichte bewolking en een beetje zeewind, was het goed vertoeven in Meloneras. Als uitvalsbasis voor onze reis selecteerden we het 4-sterren hotel Lopesan Costa Meloneras, vlak bij de vuurtoren aan de boulevard en gesitueerd tussen de duinen van Maspalomas en Pasito Blanco. Het hotel wordt door Zoover gewaardeerd met een 9.1 en wij zijn het hier zeker mee eens. In de tuin van het hotel is een prachtige infinity pool, die over lijkt te lopen in de zee.  Het hotel heeft echter meerdere zwembaden, goede restaurantfaciliteiten en iedere dag live muziek. Daarnaast straalt het hotel luxe en kwaliteit uit en was de service op alle onderdelen heel goed. Wij verbleven in totaal 1 week in dit hotel en hebben gedurende de week drie keer gegolfd op verschillende golfbanen.

Ons eerste rondje liepen we op Anfi Tauro Golf, een golfbaan met uniek ontwerp. Voor de aanleg werden specialisten uit Death Valley, Arizona ingehuurd. Resultaat is een woestijnbaan met spectaculaire zeezichten, palmbomen, cactussen, meren en watervallen. Het is een PGA Championship baan en dus uitdagend voor iedere speler. De baan vraagt om een precies spel.  Er is veel hoogteverschil, waarbij je soms tientallen meters naar beneden de vallei in slaat. Mis je de fairway dan kom je in een maanlandschap van rotsen en kiezels terecht. Course management is dus heel belangrijk. Houdt je de bal op de (soms smalle) fairways dan wordt je beloond. De greens zijn heel snel en het voelt aan als pitchen en putten voor gevorderden. De baan is uitstekend onderhouden en de bougainville bloeide weelderig in vele tinten rose en paars.

De volgende golfronde speelden we op Meloneras Golf. Een heel ander type baan dan Anfi Tauro golf aangezien deze golfbaan pal aan zee grenst. De baan begint redelijk vlak, maar draait daarna langs de steile kust waar de wind en het glooiende terrein het golfen behoorlijk moeilijker maken. Op de dag dat wij speelden was er een forse zeewind, waardoor zelfs het putten moeilijk bleek. Holes 14 en 16 vragen om lange drives omdat de golfbal brede en diepe ravijnen moet doorkruisen. De eerste 9 holes van de golfbaan bieden een indrukwekkend uitzicht op de bergen van het eiland, de tweede 9 holes kijken uit op de oceaan en de jachthaven Pasito Blanco. De baan ligt bij de holes 13, 14, 15 en 16 zo dicht bij de zee dat het lijkt of de green zich met de zee verenigt. Kenmerkend voor de baan zijn de vele mooie palmbomen en de mooi aangelegde meren. Kortom, een prachtige baan die iedereen op zijn/haar golf bucketlist zou moeten zetten.

Tot slot brachten we een bezoek aan het Sheraton Solobre Golf resort. Het resort bestaat uit een 5 sterren Sheraton hotel (dat tevens dient als clubhuis), luxe villa’s (tevens bestemd voor de verhuur) en twee 18-holes golfbanen, de old en de new course. Wij kozen ervoor om ons laatste rondje op de new course van Salobre te lopen. The New Course van Salobre Golf is zoals de naam al aanduidt de nieuwste golfbaan van de twee Salobre Golfbanen. De baan is korter dan zijn oudere broer maar beschikt wel over hetzelfde karakteristieke landschap en spectaculaire uitzichten. Beide banen zijn geïntegreerd in het woestijnachtige landschap van het zuidelijke gebied van Gran Canaria, met uitzicht op zee en de bergen. Het is een moeilijke baan in een primitieve omgeving. Zo vereist hole 5 par vijf een goede drive want de bal moet over een kloof van vulkanisch rotsgesteente vliegen. Zorg op deze baan dat je genoeg golfballen bij je hebt (je kunt er veel verliezen, maar met een beetje geluk kun je er evenveel terugvinden van andere onfortuinlijke voorgangers :-). De baan ligt rustig in de heuvels en krekels en vogels zorgen voor natuurlijke omgevingsgeluiden. De meeste fairways hellen naar links of rechts en er zijn weinig vlakke stukken. Een buggy is op deze uitdagende baan verplicht vanwege de lange afstanden en hoogteverschillen tussen de holes. Veel afslagen zijn op grote hoogte en de baan is mooi ingebed in de natuur. Bij de down-hill holes wordt je beloond als je op de fairway blijft (je krijgt meters cadeau), bij de up-hill holes is dit een stuk ingewikkelder: haalt de bal het plateau niet, dan is de kans groot dat de bal voorbij je standplaats weer naar beneden rolt met de nodige frustraties tot gevolg.

Al met al vinden wij Gran Canaria een perfecte golflocatie om de winterse omstandigheden in Nederland even te ontvluchten. Om een beeld te krijgen bij het woestijnachtige landschap: een aantal bekende westerns zijn op Gran Canaria opgenomen, films met Clint Eastwoord (bv “For a few dollars more”, “A fistfull of dollars”), maar bijvoorbeeld ook Fast and Furious deel 6. Mocht je overigens een dag niet willen golfen dan is er voldoende vermaak aan de Costa Meloneras, er zijn winkels, terrassen en restaurants in overvloed. Bezoek zeker ook sportsbar The 19th Hole aan de boulevard waar dagelijks vele wedstrijden (golf en voetbal) onder het genot van een hapje en een drankje te volgen zijn. De Costa Meloneras ligt tegen de duinen van Maspalomas aan, een prachtig uitgestrekt natuurgebied en woestijnachtig duinlandschap dat zich uitstrekt tot Playa del Ingles. Bij Playa del Ingles begint een boulevard die doorloopt tot San Augustin. Een wandeling over deze boulevard is afwisselend: je loopt langs verschillende stranden en rotskusten. Bij Playa del Inglés loopt de promenade hoog op een rotswand alsof je over een stadsmuur loopt, met een prachtig uitzicht over het strand en de zee. Overigens zijn er op enkele kilometers afstand van Costa Meloneras enkele vissersdorpen zoals Arguineguin en Puerto de Mogan. Vooral deze laatste is met een mooie en authentieke haven zeker een bezoek waard.

Als eindconclusie kunnen wij stellen dat wij Gran Canaria van harte bij jullie kunnen aanbevelen om te golfen en te ontspannen. Wellicht krijgen jullie, na het lezen van dit verslag, ook zin om dezelfde reis te maken. Laat het ons weten en wij helpen graag om een onvergetelijke reis voor jou samen te stellen!

Golfreizen Spanje, februari 2016

Ander nieuws

  • Het 23ste International Amateur Golf Tournament wordt van zaterdag 25 november t/m zaterdag 2 december 2023 in de Algarve (Portugal) georganiseerd. Het programma 25-11-2023: Aankomst in het hotel. 26-11-2023: Texas scramble oefenronde. ’s Avonds is […]

  • Van 3 t/m 10 februari wordt het East-Algarve Golf Trophy event georganiseerd nabij het plaatsje Tavira in het oosten van de Algarve. Gespeeld wordt er op vijf 18-holes golfbanen waaronder Monte Rei, de No. 1 […]

  • Het International Openoeste golf toernooi wordt door onze Portugese partner InGolf georganiseert. Het is een 5-daags golftoernooi op schitterende golfbanen aan de West Coast in de omgeving van Obidos (Portugal). Iedereen met een geregistreerde golfhandicap […]

  • Van 8 t/m 12 oktober wordt in de omgeving van Dublin dit mooi golfevent georganiseerd. Gespeeld wordt er op drie 18-holes golfbanen waaronder the K Club, de Ryder Cup golfbaan van 2006. Aan dit event […]